Guide: Sådan undgår du fugt i boligen

Det er blevet efterår, og det solrige vejr bliver afløst af massivt nedbør og gråvejr. Selv om det er træls nok i sig selv, kan det hurtigt blive endnu værre, hvis fugten får lov at komme indenfor i boligen, hvor den kan ødelægge både indeklimaet og bygningsdele.

Her guider vi dig med 8 gode råd, så du kan undgå fugt i hjemmet.

I Danmark er fugt et problem året rundt. Men vi ser typisk de største problemer med fugt i boligen om sommeren og i efteråret, hvor der er mest nedbør. I sidste uge varslede man fx en hel måneds nedbør på få dage. Men det behøver ikke regne ind fra taget, hvor du står i vand til anklerne, før du har problemer. Fugt kan sagtens være et snigende problem, som kan vokse sig større og større – i bogstavelig forstand.

Bliver husets træværk eller andre organiske byggematerialer nemlig udsat for fugt gennem længere tid, kan der opstå skimmel, råd og svamp. Forrådnelse er en langsom proces, mens et svampeangreb hurtigt kan påvirke husets konstruktion, indeklima og helbred. En svamp som ægte hussvamp kan faktisk nedbryde husets konstruktion fra ende til anden, mens skimmelsvamp kan give problemer med beboernes helbred.

Opstår der fugt i huset, kan problemet oftest løses ved at lufte ud og tørre af vel at mærke, hvis fugten opdages i tide. Oplever man en muglignende lugt, bør man undersøge husets sokkel og indvendige vægge og lister for fugt. Fugten kommer til udtryk som sorte, grønne eller let brunlige plamager og skjolder på vægge, afskallet maling eller bobler på væggen, og er problemerne store, vil det lugte muggent. Skaderne kan også være skjulte under gulvbrædder i vægge eller på loftet. Har du termometer med fugtmåler, vil den også angive, om luftfugtigheden er for høj.

Her giver byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS dig 8 gode råd til, hvordan man kommer fugten til livs:

1. Sæt varme på.

Sørg for at holde en god rumtemperatur på mindst 18 grader og hold gerne den samme temperatur i alle rum.

2. Mål fugtniveauet.

Med et hygrometer kan du holde øje med husets relative luftfugtighed, der ligesom et termometer viser niveaet på et display. Om sommeren bør fugtniveauet være på max 60-65 %, men det bør ligge på 40-45 % om vinteren.

3. Luft grundigt og rigtigt ud.

Luft ud morgen og aften i ca. fem minutter ad gangen. Sørg generelt for, at der er ventilation i kælder og andre fugtholdige rum som badeværelse og køkken

4. Lad væggen ånde.

Undgå at placere skabe, reoler og større spejle og senge direkte op ad væggen. Hav altid ca. 10 cm plads fri, så bygningen kan ånde.

5. Vask fugt væk.

Døjer du med overfladisk fugt begrænset til fx badet, kan du vaske vægge og fuger med en blanding af vand og rodalon.

6. Mekanisk ventilation.

Som supplement til udluftningen, kan du overveje et mekanisk ventilationsanlæg, der automatisk og konstant udskifter luften i boligen og dermed sikrer et sundere og bedre indeklima. Anlæg varerier meget i pris og starter ved 20.000 kr. eksklusiv montering

7. Anlæg omfangsdræn om huset.

En dyr og omfattende løsning for at lede regnvand og fugt omkring huset væk. Prisen starter ved 10.000 kr. pr. meter afhængig af jordforhold og dybde.

8. Ta’ en byggesagkyndig med på råd.

Er man i tvivl, om der er problemer med fugt, eller har man mistanke om en vand/fugtskade er det altid en god idé at hyre en byggesagkyndig til at vurdere omfanget enten gennem sit forsikringsselskab eller ved selv at kontakte et firma med byggesagkyndige.