Indeklima: Sådan sikrer du et godt indeklima gennem udluftning

For mange danskere er vinteren ikke en årstid, der indbyder til udeliv og frisk luft. Tværtimod har vi en tendens til at sætte os godt til rette i sofaen og lukke kulden og mørket ude, hvilket betyder, at hverken vi eller boligen får det friske pust, som et godt og sundt indeklima afhænger af. Er indeklimaet ikke i top, kan det give forhøjet risiko for allergi, søvnproblemer og generelt ubehag, ligesom det kan resultere i fugtskader og skimmelsvamp i hjemmet. Heldigvis er der råd for problemet, og derfor har Bo Halm Andersen nu samlet fem råd til gode udluftningsvaner.

1. Kort men effektivt


Det er de færreste af os, der har lyst til at åbne vinduerne i længere tid ad gangen, når temperaturen uden for nærmer sig minusgrader. Heldigvis er den tørre vinterluft også godt egnet til at lufte effektivt ud og skabe balance i din bolig, der ofte indeholder fugt fra hverdagens aktiviteter. Sørg derfor for at skabe et koncentreret gennemtræk i fem minutter og husk at skrue ned for termostaterne imens.

2. Morgen, middag og aften


Selvom det er lokkende at nøjes med en enkelt udluftning i løbet af dagen, har både du og din bolig godt af den friske luft to til tre gange dagligt. Kontrasten mellem kulde og varme betyder nemlig, at der dannes ekstra meget kondens, og det medfører en forhøjet risiko for skimmelsvamp og andre fugtskader, der kan have konsekvenser for dit helbred og din daglige koncentration. Gør det derfor til en vane at lufte ud morgen, middag og aften, så du får renset godt ud i luften og skaber et godt og sundt indeklima.

3. Hyggeluften skal ud


Vinteren betyder ekstra hygge og samvær, og for mange indebærer det både tung simremad, stearinlys og brændeovn. Men med den øgede hygge følger også en stor fugtighed og skadelige sodpartikler, der kan have konsekvenser for din sundhed og for boligens generelle vedligeholdelse. Husk derfor at lufte godt ud efter en dejlig aften med venner og familie, så du kan gå i seng med god samvittighed.

Læs mere om dårligt indeklima, og hvordan du mindsker forureningen her.

4. Husk emhætten


Du kan faktisk forebygge store dele af udluftningen efter madlavning, hvis bare du husker at være opmærksom på det under. Når du laver mad, dannes der nemlig masser af fedtpartikler og vanddamp fra gryder og pander, som går udover indeklimaet. Heldigvis kan det forbedres betydeligt, hvis du husker at tænde din emhætte og lade den suge kraftigt ud. Husk desuden at rense filteret i din emhætte, så sugeevnen altid er i top.

5. Luk vinduet igen


Et vigtigt sidste råd, som Bo Halm Andersen deler, er desuden, at det er vigtigt at huske at lukke for vinduet igen, når de daglige udluftninger er overstået. Hvis et vindue er på klem i længere tid af gangen, bliver boligens overflader udsat for kontinuerlig kold luft, og de risikerer dermed at blive nedkølet, hvilket både betyder, at den efterfølgende opvarmning er krævende men også, at der igen er øget risiko for kondens og fugtskader.

Energivenlige nyheder direkte i din indbakke

Få en oversigt med det nyeste indhold på siden med links direkte til de forskellige guides på energivenlig.dk.