Førsynsrapport: Sådan opnår du kortere liggetid for din bolig

For mange husejere, som overvejer at sælge deres bolig, er store prisnedslag og lang liggetid det store skrækscenarie. Er du i tvivl om, hvordan din bolig tager sig ud i købers øjne, kan du få et ’sneak peek’ på tilstandsrapportens K1, K2 og K3 med en førsynsrapport, råder byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS

Den lave rente har længe betydet stor aktivitet på boligmarkedet. Går du med tanker om at sælge din bolig, bør du, inden du kontakter en ejendomsmægler, overveje, hvordan dit hus fremtræder i potentielle køberes øjne. Sådan lyder rådet fra energikonsulent og byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS, der bl.a. beskæftiger sig med køberrådgivning og udarbejder tilstandsrapporter.

- Når potentielle købere vurderer et hus, er det ikke kun salgspris og beliggenhed, der er afgørende for købsbeslutningen. Også husets stand og skader i tilstandsrapporten har stor betydning for køberens valg. For at gøre dit hus mere attraktivt på markedet, kan det derfor være en god idé at få styr på husets skader. Så giver dit hus et bedre førstehåndsindtryk hos mulige købere - både på papir og ved fremvisningen, fortæller han.

Et kig i krystalkuglen på tilstandsrapporten

En lang tilstandsrapport med en række alvorlige anmærkninger kan skræmme potentielle købere væk, allerede inden de har set dit hus. Når du sætter dit hus til salg, kan det derfor være en god idé at få udarbejdet en førsynsrapport. Den giver dig nemlig et kvalificeret bud på, hvad der vil blive slået ned på i tilstandsrapporten, og hvad der kan springe en køber i øjnene.

Hvordan er skader kategoriseret i tilstandsrapporten? Læs mere her

- Når du sætter dit hus til salg, er det et krav at få udarbejdet en tilstandsrapport, hvis du som sælger ikke vil stå med et 10-årigt ansvar for husets synlige fejl og mangler. Med en førsynsrapport kan du få et overblik over, hvilke skader på huset en beskikket byggesagkyndig vil påpege i tilstandsrapporten. Dem har du så mulighed for at udbedre, inden en potentiel køber rynker panden, når han eller hun læser tilstandsrapporten, fortæller Bo Halm Andersen og fortsætter:

- Mange skader, som bliver nævnt i tilstandsrapporten, behøver ikke at være dyre at få udbedret. F.eks. kan et lille hul i taget blive anmærket som en alvorlig K2- eller en kritisk K3-skade. Det lille hul kan du dog ofte nemt og billigt lappe, hvis du er klar over, at det er der.

En førsynsrapport bliver udarbejdet af en beskikket byggesagkyndig og koster typisk omkring 2.000 kr. Når førsynsrapporten er udført, har du en måned til at få udbedret de nævnte skader, hvis du ønsker det. Herefter kommer den byggesagkyndige igen og besigtiger huset til tilstandsrapporten.

Læs mere her