Fjern kuldebroer og spar flere tusind kroner om året

I efteråret oplever mange danskere i dårligt isolerede eller gamle huse træk, som både er generende og sender varmeregningen i vejret. Men du kan med en mindre investering komme trækgenerne til livs og spare op til 4.000 kroner om året, lyder rådet fra bygningssagkyndig Bo Halm Andersen.

Perioden for kulde og blæst er skudt i gang, og det er dårligt nyt for de mange danskere, der bor i hus med dårlig isolering. De oplever nemlig et stort varmetab i de kolde og blæsende måneder, fordi varmen siver ud gennem kuldebroer, og det kan ses på varmeregningen.

- De fleste huse bliver utætte over tid, og der opstår kuldebroer og træk. Det får forståeligt nok mange til at skrue op for varmen, men det bliver dyrt i det lange løb, hvis man ikke prioriterer at få gjort noget ved årsagen til, at varmen fiser ud – og her spiller kuldebroer, som kan gemme sig ved utætte vinduer, lister eller manglende isolering i mur og loft, ofte en rolle, fortæller energirådgiver og byggesagkyndig Bo Halm Andersen fra rådgivningsvirksomheden EBAS, der bl.a. er eksperter i udarbejdelse af tilstandsrapporter og energimærkning af enfamilieshuse.

Overvejer du at sælge din bolig, men er i tvivl om den energimæssige stand? Læs mere her om førsynsrapport.

Invester i efterisolering og spar op til 4.000 kr. årligt

Er du i tvivl om, hvorvidt din bolig er ordentligt isoleret, kan det ifølge Bo Halm Andersen godt betale sig at få en fagmand til gennemgå dit hus med henblik på efterisolering.

- En bygningssagkyndig kan lave en termografering, som giver et overblik over, hvor man med fordel kan efterisolere sin bolig. I mange tilfælde er en hulmursisolering den bedste løsning, da de ofte er selve muren den er gal med. Et hus på 120 kvadratmeter kan spare helt op mod 20 procent på varmeregningen svarende til knap 4.000 kr. om året på en hulmursisolering, afslutter Bo Halm Andersen.

8 råd til at få bugt med kuldebroerne

 1. Lav dit eget amatørservicetjek af kuldebroer med en lighter
  Identificer kuldebroerne ved at lede efter kolde eller fugtige overflader eller træk. Brug en lighter – hvis flammen blafrer, er fugen eller tætningslisten omkring vinduet utæt, og der er behov for en ny fuge eller tætningsliste.

 2. Få foretaget en termografering
  En bygningssagkyndig kan med denne metode afsløre kuldebroer, utætheder og varmespild i dit hjem.

 3. Undgå kuldebroerne ved at have gardinerne trukket for
  Træk gardinerne for om natten – det er med til at holde på varmen. Husk at trække dem fra igen om morgenen, så solen kan varme huset op om dagen.

 4. Luft ikke ud mere end 5-10 minutter ad gangen
  Det er godt for indeklimaet med udluftning, men står vinduerne åbne for længe ad gangen, nedkøler det murene, så temperaturforskellen bliver større og dannelsen af kondens dermed bliver forstærket. Husk også at lukke for varmen. Ellers fyrer du for fuglene.

 5. Skift husstandens tætningslister ud
  Hvis du har problemer med træk fra vinduet, så tjek dine tætningslister. Tætningslisterne sidder rigtigt, hvis de sidder moderat i spænd i trærammen omkring døren eller vinduet, men er de flade eller har revner, er det tid til at udskifte.

 6. Sikr at husstandens fuger er intakte
  Er fugerne omkring vinduer og døre sprækker eller slår revner, kan fugten trænge ind i huset. Sørg derfor for, at fugerne slutter tæt.

 7. Gennemgå husstandens konstruktion og efterisoler
  Få en fagmand til at give din bolig et hustjek, så du får et overordnet billede af isoleringens stand. En efterisolering af loft, gulv eller hulmur kan være en god investering, hvis isoleringen er gammel eller mangelfuld.

 8. Tjek af vindstop
  Tjek at vindstop ved tagkonstruktionen virker, så vinden blæser over isolering og ikke under, når der isoleres.