Har du styr på elsikkerheden i sommerhuset?

Sommerhussæsonen er i fuld gang, og mange bruger flittigt deres ferie med familien i sommerhuset. Men i dag er der ikke mange sommerhuse tilbage, der ikke er fuldt udstyret med el, fjernsyn og andre apparater. Og da sommerhuset ikke bliver brugt så ofte som vores almindelige bolig, er det derfor meget vigtigt at huske elsikkerheden.

Benny Hebsgaard, energirådgiver fra NRGi, giver her sine bedste råd til, hvad man skal være opmærksom på, når det handler om el og sikkerhed.

Tjek dit HFI-relæ

For det første er det ifølge Benny Hebsgaard altid en god ide at tjekke sommerhusets HFI-relæ mindst en gang om året. HFI-relæet skal nemlig sikre, at strømmen slår helt fra, hvis der skulle ske noget uventet som en kortslutning eller en overspænding.

”Det er faktisk også lovpligtigt at tjekke, om HFI-afbryderen fungerer, som den skal. Ved at trykke på prøveknappen, kan du tjekke, om den slår fra. Slår den ikke fra, vil den heller ikke gøre det, hvis uheldet er ude, og så springer sikringerne og det kan i værste fald føre til brand,” forklarer Benny Hebsgaard.

Drop forlængerledningerne

Foruden opmærksomhed på HFI-relæet skal man også være opmærksom på overbelastning af installationerne. Benny Hebsgaard råder derfor til, at selvom man måske ikke har en overflod af stikkontakter i sit sommerhus, skal man lade være med at bruge en masse forlængerledninger.

”Forbindelserne ved forlængerledninger, der ligger og roder, kan godt løsne sig. Det kan overbelaste installationerne, hvis man har en overflod af forlængerledninger,” siger Benny Hebsgaard.

Træk stikket

Når man forlader sommerhuset igen efter en dejlig ferie, er det ifølge Benny Hebsgaard også en god ide at trække alle stik ud af stikkontakterne.

”På den måde sikrer man, at der ikke opstår brand i sit gamle fjernsyn ved for eksempel lynnedslag. Derudover sparer man også på unødig standby-strøm,” påpeger han.

Til slut forklarer Benny Hebsgaard, at hvis man er i tvivl, om man selv må give sig i kast med at lave elinstallationer, skal man altid kontakte en elinstallatør.

”Man må gerne selv sætte en lampe op, men man skal huske at undersøge, hvor meget man selv må lave af de forskellige elinstallationer. Derudover kan det anbefales, at man som ny ejer af et sommerhus får lavet en elrapport. På den måde får man syn for sagen og bliver sikker på, hvordan tilstanden er,” siger Benny Hebsgaard.