Derfor skal du være opmærksom på dine duggede ruder

Du kender måske TV2-hittet ”Bag duggede ruder”? Men det er ikke kun Steffen Brandts version, der vækker genkendelse hos de fleste. Duggede ruder forekommer nemlig i mange husstande og opstår, når varm luft rammer en kold overflade som fx en vinduesrude. Når luften udenfor køler ruden ned, samtidig med at luften inden for er varm, dannes der dug – eller kondens – på ruden, og heri opstår problematikken. For kondens kan skabe høj luftfugtighed i rummet og dermed et dårligt indeklima. Men faktisk kan du selv gøre en indsats for at mindske luftfugtigheden. Mange ved bare ikke hvordan.

- Ofte er folk ikke bevidste om, at de har et dårligt indeklima. De har måske vænnet sig til at indånde den gamle, stillestående luft fyldt med fugt fra madlavning, vådt vasketøj og stearinlys, som har hobet sig op i løbet af dagen. I andre tilfælde er folk bevidste om rummets luftfugtighed, men ved ikke, hvordan de skal undgå den. Derfor er det vigtigt at få skabt opmærksomhed omkring problemet, så vi kan undgå de sundhedsskadelige følger, siger Bo Halm Andersen, energikonsulent hos EBAS.

Læs mere om indeklima og udluftning, når Energivenlig ser nærmere på 10 myter her.

Det dårlige indeklima truer blandt andet menneskers sundhedstilstand med hovedpine, søvnproblemer, utilpashed og koncentrationsbesvær. Al for tør luft kan genere luftvejene og fremme hoste, og for fugtig luft kan give grobund for skimmelsvamp i hjemmet, hvilket i sidste ende kan fremprovokere astma og allergier.

Læs også hvordan grønne planter kan være med til at forbedre dit indeklima her.

Bo Halm Andersen påpeger, at der er meget, du selv kan gøre for at mindske luftfugtigheden og få et bedre indeklima. Her er hans fem bedste råd:

  • Åben vinduet og skab gennemtræk, gerne 3-5 gange om dagen i 5-10 minutter.
  • Luft særligt ud efter nattesøvnen, madlavningen og gæstebesøg.
  • Brug altid emhætten under madlavning.
  • Brug badeværelsets udsugning efter et bad, hvis der er en, og hold døren lukket til badeværelset et stykke tid efter.
  • Identificer hvor duggen opstår med et hygrometer og hold øje med luftfugtigheden.
  • Lad være med at tørre tøj indenfor.