Mød en vindmølleejer: ”Så meget som muligt skal produceres lokalt – også strøm”

Selvforsynende og bæredygtig med økonomisk gevinst. Svend Erik og Karin Rasmussen fra Knebel nyder godt af de mange fordele, det giver at have investeret i en lille husstandsvindmølle. Alligevel er der lange udsigter til, at deres gård og ridecenter får det fulde udbytte af deres investering.

Man kan sagtens høre den. Vindmøllen. Men det har Svend Erik og Karin Rasmussen for længst vænnet sig til. For selvom det kun er fem år siden, de fik deres egen lille husstandsvindmølle, har de været nabo til fem vindmøller lang tid forinden. Faktisk var det nabovindmøllernes skyld, at de selv valgte at få en lille husstandsvindmølle sat op på gården i Knebel.

”Når vi nu havde vindmøller så tæt på alligevel, kunne vi ligeså godt selv få en og dermed også få fordelene,” siger 60-årige Svend Erik Rasmussen, der, ud over sit job som reparatør i en plastfabrik i Aarhus, ejer og driver et ridecenter med sin kone.

Selvom der kun er en af de store vindmøller tilbage på nabogrunden, har parret bibeholdt deres egen lille husstandsvindmølle, hvilket de ikke har fortrudt. Den har indtil videre produceret 180.000 kWh.

”Humøret er bedre, når det blæser. Vi glæder os endda over det. Blæsevejr er bestemt ikke uvæsentligt,” siger 54-årige Karin Rasmussen.

Små husstandsvindmøller bruger ikke deres egen strøm

Det var dog ikke kun nabovindmøllernes skyld, at Svend Erik og Karin Rasmussen investerede i deres egen. De kunne også se en økonomisk fordel, da en gård og et ridecenter kræver meget strøm. Alligevel har de valgt at sælge den strøm, deres lille husstandsvindmølle producerer.

”Det er den mest fornuftige løsning lige nu. Det er bedre at sælge strømmen og få statsstøtte. Lige nu kan vi nemlig købe strøm billigere, end vi sælger det til. Det er lidt skørt. Men på længere sigt, når vi har betalt møllen, og vi ikke får statstilskud mere, skal vindmøllen producere strøm til vores eget forbrug. Det er også det, vi glæder os mest til, selvom det i sidste ende jo giver det samme,” siger Svend Erik Rasmussen og bliver bakket op af sin kone.

”På længere sigt kan vi spare nogle penge, for vi bruger meget strøm. Den skal dække vores behov, når vi bliver gamle. Det er en investering i fremtiden. Så det bliver rigtig dejligt, når vi er færdige med at betale den,” siger Karin Ramussen.

Problematisk opstart

Men selvom Svend Erik og Karin Rasmussen er glade for møllen, var det ikke en helt uproblematisk opstart. Der gik nemlig to et halvt år, før parret fik penge for deres strøm.

”Det var et dårligt tidspunkt, vi fik den på. Vi havde udsigt til statsstøtte, men vi vidste ikke, at det lige skulle godkendes i EU først. Så der gik to et halvt år, før det faldt på plads, så det var lidt spændende, om vi nogensinde ville få penge for strømmen, især når vi afdrog på møllen hver måned,” siger Karin Rasmussen.

Tjek på lokalsamfundet og bæredygtighed

På trods af den vanskelige opstart, er det ifølge parret bare om at investere i en lille husstandsvindmølle, hvis man har plads. For ud over den økonomiske fordel, er parret også meget bevidste om, hvad deres initiativ gør for den grønne omstilling.

”Det er en fantastisk ide. Selvom det ikke var det, der drev os, er det bestemt ikke en ulempe, at vi er blevet mere bæredygtige – det er en sidegevinst. Derudover er vi store fortalere for at bidrage til samfundet og producere så meget som muligt lokalt – også strøm,” siger Svend Erik Rasmussen og pointerer, at parret også har planer om at udskiftet for eksempel staldmaskinen.

”Vi vil gerne omlægge mere til el. Det er en god fornemmelse at producere sin eget strøm,” siger Karin Rasmussen.

Det skal du være opmærksom på, hvis du drømmer om en lille husstandsvindmølle:

  • Du skal søge om tilladelse til at få opført en lille husstandsvindmølle. Derudover skal ansøgningen både i nabohøring og i offentlig høring.
  • Husk at tjekke reglerne ved din kommune. Der er blandt andet regler om afstand til ejendommen, størrelsen på husstandsvindmøllen samt om støjniveau.
  • Husk, det er en lille husstandsvindmølle, som skal levere strøm til husstanden. Du må derfor ikke dele med din nabo.

Overvejer du en husstandsvindmølle? Læs mere om husstandsvindmøller, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vil investere i en her.