Sommerens største synder: Sådan griller du med god samvittighed

Nu varer det ikke længe, før hvert nabolag indhylles i den karismatiske duft af pølser, porchetta og pandekager. For bål- og grillsæsonen er allerede så småt begyndt. Men selvom sommeren hvert år forsødes af grill i familiens skød og pandekager over bål, har vores forbrug af overstående faktisk en indvirkning på klimaet.

Det er nemlig ikke helt lige meget, om du bruger el, gas eller kul - og faktisk heller ikke, hvilket træ du bruger som brænde, påpeger Energirådgiver fra NRGi Benny Hebsgaard.

Bål

Når du skal finde træ frem til en hyggelig solnedgang i bålets skær, skal du være helt sikker på, at træet er tørt. Hvis træet er vådt, skal du kompensere med ekstra brænde - større CO2-udledning - for at opnå den samme mængde varme/energi som ved tørt træ, da der skal bruges en stor del energi til at fordampe det vand, som træet indeholder.

”Hvis man selv fælder sit træ, er en tommelfingerregel, at det faktisk skal være til tørre et års tid, inden det må brændes”, siger Benny Hebsgaard.

Brænde bør optimalt have en fugtighed på under 18 procent, før det bruges til bål eller i brændeovnen. Det kan blandt andet måles med en fugtighedsmåler, eller ved at smøre lidt opvaskemiddel på den ene ende og puste i den anden. Hvis der kommer bobler, er træet tørt nok.

Benny Hebsgaard understreger dog, at man skal holde sig langt væk fra træ med gammelt maling eller andre former for behandling.

”Du må slet ikke brænde den slags træ, fordi det er meget skadeligt. Det skal du skille dig af med på anden vis. Men hvis du bruger almindeligt, tørt træ – som eventuelt er købt til formålet, er det faktisk ikke særligt forurenende for miljøet”, siger Benny Hebsgaard.

Grill

Det er altså ikke bålet, der er havens største forureningssynder. Det er til gengæld kulgrillen. Den forurener nemlig mere end andre grilltyper som gas og el.

”Gas udleder kun cirka en tredjedel af forurenede stoffer sammenlignet med, hvad kul udleder. Samtidig er både gas og el langt billigere i drift”, siger Benny Hebsgaard.

Ifølge Benny Hebsgaard vil brugsprisen pr. grillaften på en el- og gasgrill være under 10 kroner, hvis der regnes med en tilberedningstid på 30 minutter. Derimod vil det koste omkring 31 kroner at tilberede mad en aften på kulgrillen. Til gengæld er det dyrere at erhverve sig en el- eller gasgrill.

Men ikke desto mindre er kulgrillen fast inventar i mange haver. Og det er altså ikke helt umuligt at mindske forureningen, hvis kulgrillen er favoritten.

”Man skal blot overveje, hvor stor en grill, der er behov for. Hvis man er to personer, der skal grille et par pølser og noget brød, er der ikke behov for særligt mange kul, hvis grillens størrelse tilmed er lille. Derved mindsker man altså forureningen markant ved at tilpasse grillens størrelse og antal kul efter sit behov”, siger Benny Hebsgaard.

Miljømæssige råd om grill- og bål kort fortalt:

  • Brug kun tørt træ på bålet.
  • Brænd aldrig træ med maling på.
  • Ved kulgrill vælg da en lille grill med få kul, hvis der ikke skal grilles særlig meget mad.
  • Vælg kul og briketter med FSC- og Varefakta-mærket. Så griller du grønnere.