Bliv klogere på sommerens varme-forlænger: Terrassevarmeren

Vi kender det alle sammen. Det er ikke varme sommeraftner, der er flest af i Danmark, selvom årstiden siger: Sommer. Nok også derfor har terrassevarmere vundet indpas i de danske haver, da de med deres varme forlænger aftenen og hyggen.

Og med en nyere teknologi er de også med tiden blevet mere energieffektive, forklarer Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos NRGi.

”De seneste år er teknologien i især de eldrevne terrassevarmeres varmeelementer blevet udviklet og forbedret, så de er blevet mere energieffektive. Det er både til gavn for miljøet og pengepungen,” siger Benny Hebsgaard, der dog fortæller, at det billigste og mest miljørigtige er helt at udelade brugen af terrassevarmere.

”Det er helt klart billigst og bedst bare at tage en ekstra trøje eller et tæppe på, men jeg kan godt forsvare brugen af terrassevarmere, hvis man laver lidt research inden man investerer i en,” påpeger han.

Fås med gas og el

Der er nemlig stor forskel, og man skelner først og fremmest mellem gas- og eldrevne terrassevarmere.

”Jeg anbefaler, at man tager udgangspunkt i sit behov, når man skal anskaffe sig en terrassevarmer. Hvor eldrevne terrassevarmere typisk har en rækkevidde på 9-20 kvadratmeter, så kan gasdrevne terrassevarmere dække 10-50 kvadratmeter. Driftsprisen er tilsvarende noget højere på de gasdrevne terrassevarmere, der koster 18-20 kr. pr. time varmeren er tændt - modsat de eldrevne terrassevarmere, der har en driftspris på helt ned til 1 kr. pr. time,” siger Benny Hebsgaard.

Infrarødt lys er bedst og billigst

De eldrevne terrassevarmere er billigst i drift. Også selvom indkøbsprisen går fra et par hundrede til flere tusinde kroner. Og ifølge Benny Hebsgaard kan det godt betale sig at investere i den dyre type eldrevne terrassevarmer med infrarødt lys, fordi man undgår at betale for spildvarme.

”Den infrarøde terrassevarmer er mest energieffektiv. Hvor de øvrige terrassevarmere har en del varmespild, så opvarmer den infrarøde terrassevarmer kun de elementer, som lyset rammer. Man få derfor mest glæde ud af den varme, man betaler for,” siger han.

Få her overblikket over de forskellige terrassevarmere:

El:

Indkøbspris: Alt mellem 200-4000 kroner alt efter om du vælger reflektor, halogen eller infrarød.

Pris pr. times brug: 1-5 kroner.

Udleder cirka 1 kilo CO2 pr. time

Kræver adgang til stikkontakt.

Gas:

Indkøbspris: 800-2500 kroner.

Pris pr. times brug: 18-20 kroner.

Udleder cirka 3 kilo CO2 pr. time.

Kræver jævnligt udskiftning af gasflaske. Derudover er den ikke optimal til små terrasser og derudover er den vindfølsom.