Sådan gør du når strømmen går

Et mørklagt hus eller lejlighed og ingen apparater, der vil tænde. De fleste af os har på et tidspunkt oplevet strømafbrydelse i vores hjem. Men hvad skyldes det, og hvordan får du strømmen tilbage igen? NRGi Elsalg guider her til de mest almindelige årsager til strømnedbrud og giver 10 gode råd til hvad du skal gøre før, under og efter at strømmen er gået.

Overbelastning i elnettet, kraftigt uvejr eller fejl i et elektrisk apparat. Der kan være flere grunde til, at strømmen går. Og ofte er det først når den er væk, at vi for alvor lægger mærke til strømmen.

- I vores moderne liv er vi alle afhængige af strøm i stikkontakterne, og heldigvis hører strømafbrydelser i Danmark til sjældenhederne. Men når huset er helt mørkt og alle apparater er sat ud, er det lidt besværligt hvis du først dér sætter dig ind i, hvordan du skal forholde dig. Derfor er det godt at gøre sit forarbejde, så du for det første hurtigt kan finde ud af, hvad strømafbrydelsen skyldes og for det andet, hvordan du får strømmen tilbage igen, forklarer Lene Krakau, der er direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

Fejl i installationer er den største årsag til afbrydelser

En af de mest almindelige årsager til et strømsvigt er, at hjemmets HFI/HPFI-relæ er slået fra. Relæets formål er at beskytte mod livsfarlige stød og brande, som opstår pga. en elfejl. Hvis relæet er slået fra, står afbryderknappen på "afbrudt", som ofte er symboliseret med et "O". Relæet kan slås til igen ved at dreje eller skubbe afbryderknappen til "I". Ofte slår HFI/HFPI-relæet fra, fordi der går overgang i hårde hvidevarer som vaskemaskine eller opvaskemaskine. Det kan du løse ved at koble den installation fra, der ikke virker og efterfølgende få en elinstallatør til at se på apparatet.

I tvivl om elinstallationerne i dit hus? Så læs her om fem el-fejl, de fleste overser

Strømsvigt i området

Hvis dit HFI/HPFI-relæ ikke er slået fra, men du stadig mangler strøm, er der ofte tale om et eksternt strømnedbrud i dit område.

- Start med at tjekke hos en nabo om de også mangler strøm. Er du i tvivl om, hvorvidt afbruddet er internt eller eksternt, kan det ses på elmåleren, der viser L1, L2 og L3. Mangler en af disse på displayet, eller er elmåleren slukket, er afbrydelsen ekstern. Ofte er der tale om små afbrud, der varer under 30 minutter, og derfor er det en god idé at afvente, om strømmen vender tilbage inden for kort tid. Sker det ikke, kan du tjekke driftsinfo på dit energiselskabs hjemmeside eller selskabets Facebookside. De fleste elnetselskaber tilbyder også en SMS-service, hvor du kan få besked om strømnedbrud direkte på mobilen. Er du i tvivl om, hvilket elnetselskab du tilhører, kan du ofte finde selskabets navn på din elmåler, fortæller Lene Krakau og giver her fem gode råd til før, under og efter strømsvigt:

Fem gode råd før strømafbrydelsen

  1. Tjek din HFI/HPFI-afbryder mindst en gang om året. Det gør du ved at trykke på testknappen, der ofte er markeret med et "T". Når du trykker på testknappen, åbner du midlertidigt for en fejlstrøm, som tjekker, at relæet slår fra og afbryder strømmen, som det skal. Du kan se, at relæet er slået fra, når afbryderknappen er afbrudt eller står på "O".
  2. Hav lommelygte og evt. telefonnummer til dit energiselskab parat ved din eltavle.
  3. Sæt mærkater op på eltavlen ved de forskellige sikringsgrupper.
  4. Hav nye sikringer liggende ved eltavlen og husk sikringer, der passer (bruger sammen ampere som dem, der sidder i i forvejen).
  5. Få en nabo eller familiemedlemmer til at se efter huset, hvis du skal på ferie, så du sikrer dig, at f.eks. en fryser ikke står uden strøm i en uge.

Fem gode råd når strømmen er gået

  1. Tjek om dit HFI/HPFI-relæ er slået fra. Hvis det ikke er tilfældet, kan du tjekke driftsinfo for dit område på dit energiselskabs hjemmeside.
  2. Hvis du kun mangler strøm i dele af huset, så tjek om en sikring er sprunget. Slå HFI/HPFI-relæet fra og skru sikringerne ud en efter en. Er den farvede plet i bunden (ofte rød) røget af, er sikringen sprunget og du skal udskifte med en ny.
  3. Hvis en sikring springer, når du skifter den, skal du ikke forsøge med en ny, inden en fejlårsag er fundet og bortkoblet. Gentagne sikringsskift kan medføre farlig opvarmning i stedet, der i værste fald kan medføre brand.
  4. Hold fryseren lukket. En fryser kan holde temperaturen i adskillige timer, så længe den holdes lukket.
  5. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis apparater går i stykker i forbindelse med afbrud.