Sådan skifter du sikringer nemt og risikofrit

For nogle er skift af sikringer ligeså simpelt som at tænde for fjernsynet – for andre er det helt ukendt. Ikke desto mindre vil langt de fleste på et tidspunkt stå i en bolig, hvor strømmen er gået – og så er det godt at vide, hvordan man skifter sikringen – nemt og risikofrit.

Når man først har prøvet at skifte en sikring, er det egentlig ganske simpelt. Lokaliser den sprungne sikring, træk den ud, erstat den med en fungerende sikring – og voila! Men har man ikke før skiftet en sikring, er mange bange for at gøre det, både på grund af faren for stød, men også på grund af tanken om simpelthen at ødelægge det hele.

Men ’den farlige el’ er ikke så farlig endda. Og man behøver ikke ringe i panik til fædre, kærester, brødre eller søstre, når strømmen går, fortæller Lene Krakau, der er direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

- Især mange unge er usikre på, hvordan man skifter en sikring på de gamle eltavler. De er måske vokset op med de nyere sikringstavler, hvor sikringerne ikke er løse og derfor ikke kan udskiftes, eller de er vant til, at det er noget, mor eller far let klarer, hvis strømmen går. Og så kan det blive en udfordring at stå alene i sin første lejlighed den dag, strømmen går. Derfor er det også godt før første strømafbrydelse at have sat sig ind i, om man har den gammeldags sikring, der skal udskiftes, eller den nyere automatsikring, hvor man blot skal slå afbryderen tilbage.

Læs også, hvordan du tjekker, om dit HPFI-relæ virker

Sådan skifter du en sikring

  1. Sluk for strømmenpå det lovpligtige HFI/HPFI relæ, der ofte er placeret i teknikskabet. Sørg altid for først at slå strømmen fra på ’O’-knappen, så du er sikker på, der ikke er strøm, når du skifter sikring
  2. Find den sprungne sikring. Ved at kigge i enden af sikringerne, der stadig sidder i, kan du se enten en rød eller grå plet. Den sprungne sikring vil enten mangle pletten, eller den vil være ’skubbet ud’. Det er kun den, du behøver at skifte. Pletterne kan være ret svære at se i buldermørke, så det er godt at have en lommelygte stående permanent ved sikringsskabet eller i det mindste have telefonen ved hånden.
  3. Tag den sprungne sikring ud. Ikke alle sikringstavler ligner hinanden, men ofte skal du forholdsvist simpelt skrue eller klikke sikringen ud. Somme tider er du dog nødt til at bruge lidt kræfter på det gamle apparatur. Hvis sikringen lige er sprunget, kan du sagtens opleve, at den er varm – det er helt normalt.
  4. Udskift sikringen med en ny. Her er det vigtigt at vælge en sikring af samme type og antal ampere, som du kan finde i de fleste supermarkeder og byggemarkeder. Ampere står på siden af sikringen. Hav nogle ekstra liggende ved sikringsskabet, så du ikke skal ud og købe sikringer, når strømmen først ér gået. Skru eller klik den nye sikring i på samme måde, som den gamle sad, så du kan se det farvede endestykke og er sikker på, at den fungerer.
  5. Tænd for strømmen. Slå strømmen til igen ved at trykke på ’1’ på relæet – og lad der blive lys.

Mangler du overblik over dit elforbrug?

Det kan være sjovt at spare på strømmen – og så kan det betale sig. Men det er kun sjovt, hvis du kan se, at indsatsen rykker noget.

Bliv klogere her!