Se hvad dine hobbyer koster i strøm

Når man endelig har fri, er det noget af det mest afstressende at fordybe sig i en hobby. Men som så meget andet, er det ikke gratis.

Har du hang til et godt glas vin, en god kop kaffe, eller er du lidt af skærmtrold? Lene fortæller her, hvad dine hobbyer koster i strøm, og hvad du kan gøre, for at de ikke bonner ud på elregningen.

Vinkenderen

Er du livsnyder med smag for et godt glas vin, og har du en anseelig vinsamling, der nydes bedst ved en bestemt temperatur, kan du overveje at investere i et vinkøleskab.

En del vinskabe har dog et højt strømforbrug, og nogle på mere end 300 kWh om året for hvert skab svarende til 500-700 kroner pr. vinkøleskab. Er du samler i den seriøse ende med flere vinskabe, kan det løbe op mere end 1000 kroner om året.

Lenes råd: Find et koldt og mørkt sted i dit hus at opbevare vinen, såsom en kælder, og skal du have et vinkøleskab, bør du gå efter rummeligt et med energimærke A+ eller højere. Du kan nemt spare 50 % på elforbruget.

Hjemmebarista

Er kaffen blevet en hobby, er espressomaskinen uundværlig, når trangen til udsøgt kaffe melder sig.

Maskinen og kaffen i sig selv koster flere tusinde kroner, og dertil kommer et højt strømforbrug på grund af maskinens udstyr som kværn, opvarmer m.m. De fleste espressomaskiner har en effekt mellem 1400 og 2000 watt. Er din maskine på 1400 watt og fx tændt en time hver dag, koster den dig ca. 1000 kroner om året.

Lenes råd: Er det din menneskeret at få espresso, bør du se sig om efter en maskine med lavest mulige effekt, og du bør huske at slukke maskinen helt, når den ikke er i brug, så den ikke bruger standbystrøm. Følger du rådende, kan du spare ca. 50% på elforbruget i forhold til de dyreste maskiner.

Få flere gode råd til at spare strøm i køkkenet her.

Fiskeven

Er du vild med fisk og havets dyr og har et større akvarie på fx 500 liter, er udgifterne til strøm lige så væsentlige som udgifter til udstyret. Belysningen, pumpen og opvarmning i et akvarium kræver et højt elforbrug, der nemt løber op i over 100 watt og dermed 1500-2000 kroner om året i strøm for et enkelt akvarium.

Har du et større akvarium, mere udstyr, eller har du flere, kan elregningen lyde på mange tusinde kroner.

Lenes råd: Overvej, om du kan nøjes med et akvarium og et mindre akvarium på fx 100 liter. I så fald kan du spare 80 % i forhold til det årlige elforbrug.

Computernørd

Bruges timerne foran skærmen på en stationær PC med et forbrug mellem 80-130 watt, og står den tændt i ti timer hver dag, er det lig en udgift udgift på ca. 1000 kroner om året.

Lenes råd: Overvej, om det er nødvendigt at lade PC’en være tændt, når du ikke benytter den. Skift den evt. ud med en bærbar, der er mere energivenlig. Du sparer hurtigt over 50 % på elforbruget.

Læs her, hvor stor en del af dit elforbrug, dine underholdningsapparater udgør i hjemmet og få flere sparetips.

Energivenlige nyheder direkte i din indbakke

Få en oversigt med det nyeste indhold på siden med links direkte til de forskellige guides på energivenlig.dk.