Overvejer du en husstandsvindmølle? Det skal du være opmærksom på

Danmark er et af de førende lande indenfor produktion af vindenergi, og alene i 2018 kom hele 41 procent af danskernes elforbrug fra vindkraft. Den store tilslutning skyldes, at Danmark, med mere end 320 dages blæst om året, har rigtig gode forudsætninger for vindkraften, ligesom det store fokus på klimaforandringer og bæredygtighed fylder i den offentlige debat. Selvom det først og fremmest er gennem de store vindmølleprojekter og parker, at omstillingen for alvor tager fart, kan man som almindelig forbruger også være med til at bidrage til den grønne energi ved eksempelvis at opsætte en mindre husstandsvindmølle. NRGi Elsalg har samlet et overblik over husstandsvindmøller, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at investere i en.

Hvad er en husstandsvindmølle?

I Danmark er der ca. 1500 husstandsvindmøller fordelt over hele landet. En husstandsvindmølle er en enkeltstående vindmølle, der er tilknyttet en privat ejendom. Kendetegnede for vindmøllen er, at den er forholdsvis lille i størrelsen med en rotordiameter på maks. 13 m. og højde på maks. 25 m., og at den har en effekt til husstandsbehov på maks. 25 kW. Vindmøllens primære formål er derfor at generere energi, som kan bruges til strøm eller brugsvand i den tilknyttede ejendom.

Hvad skal du være opmærksom på?

Det er vigtigt at være opmærksom på de krav, der er til vindmøller på privat ejendom. Det kræver fx godkendelse af flere instanser, heriblandt din kommune, dit energiselskab og berørte naboejendomme, og det er ejeren af den tilknyttede husstand, der bærer ansvaret for, at vindmøllen overholder retningslinjerne i vindmøllebekendtgørelsen. Der er desuden afstandskrav til naboejendomme og naturområder samt krav til støjudledning og skyggekast, der ikke må være til gene for omgivelserne. Husk på, at husstandsvindmøller kun er til eget forbrug, og man må derfor ikke dele den med sin nabo eller lignende. Producerer man mere energi, end man selv bruger, er der dog mulighed for at videresælge den overskydende strøm.

Bliv klogere på grøn strøm fra vindmøller her.

Hvorfor vælge en husstandsvindmølle?

Der er både fordele og ulemper ved husstandsvindmøller. Et af de bærende argumenter for at vælge husstandsvindmøllen som energikilde er, at den er god for miljøet og kan fremstille bæredygtig elektricitet. Sammenligner man husstandsvindmøllen med andre bæredygtige alternativer, som fx solceller, producerer den væsentlig mere energi. Der er også en række økonomiske fordele, da vindmøllen giver gode besparelser på elregningen. De fleste almindelige, men også lidt større husstande vil kunne få dækket deres behov for strøm gennem en husstandsvindmølle.

Af ulemper kan derimod nævnes, at processen omkring husstandsvindmøllen ofte kan være meget omfattende grundet de strenge krav til opsætning, samt at den kan give både skygge- og støjgener. Derudover er prisen i den høje ende, og for de helt små møller slipper man let af med 30.000 kr., mens de større koster op til 400.000 kr.

Kort sagt; en husstandsvindmølle er det rigtige alternativ for den afsides husejer med masser af plads, der søger en rentabel, langsigtet energiløsning, og som desuden har det økonomiske overskud til at investere et større beløb her og nu.