Sådan undgår du at løbe tør for strøm på rejsen

Sommeren står for døren, og det betyder længe ventede feriedage, hvor mange danskere søger uden for landets grænser i jagten på solskin og afslapning. Udover shorts og solcreme, pakker danskerne ofte både smartphone, tablet og andre elektriske gadgets i kufferten, så ferien kan foreviges med kameraet, og underholdningen er garanteret med film og internetsurfing ved poolen. Men løber vores elektroniske følgesvende tør for strøm uden muligheden for at blive genopladet, kan det hurtigt blive en streg i regningen på en ellers god tur.

"Når vi tager på ferie, slæber vi en masse elektriske apparater med os uden at tjekke strømforholdene på destinationen. Det kan betyde, at man står og ærgrer sig over ikke at kunne bruge de apparater, man har taget med, fordi de ikke kan lades op. Men med en hurtig research ud fra destination er det nemt at afgøre, om en adapter til rejsen er nødvendig og hvilken adapter, der skal bruges i det pågældende land," siger Lene Krakau, direktør for kundeservice i NRGi Elsalg.

Vær opmærksom, når du rejser uden for Europa

I Danmark er spændingen til almindelige forbrugsapparater 230 volt, og siden 2011 er der anvendt tobenede stik med runde ben af typerne C, E, F og K som standard. Men i udlandet kan både spænding samt typer af stik og kontakter variere.

Som tommelfingerregel kan du klare dig fint uden en adapter, så længe dit rejsemål er inden for Europas grænser. Europæisk standard er nemlig stiktype C, det tobenede stik, som vi også bruger i Danmark, og i de fleste europæiske byer er spændingen også som de danske standarder.

Bevæger du dig derimod uden for Europa, vil du opleve varierende spændinger og stiktyper. Den amerikanske spænding på 120 V er fx en del lavere end den danske, og stikkene er de lange og flade typer A og B. Går turen til USA, kan det derfor være en god idé at tage en adapter med hjemmefra.

Planlægger du at rejse til Østafrika, eksempelvis Tanzania, bliver en adapter også nødvendig. Her er spændingen identisk med den danske, men til gengæld bruges den runde trebenede stiktype D og type G, der er kendetegnet med tre ben formet som rektangler med to forneden og én foroven.

Går turen derimod endnu længere mod øst, fx Indien, bør det ikke være et problem at holde strøm på tablet og mobil langt de fleste steder. Her er spændingen identisk med den danske, og den velkendte stiktype C findes også de fleste steder. Vær dog opmærksom på, at der i Indien også findes type D, der har to runde ben og et større rundt ben ovenfor, samt M, der ser lige sådan ud, men med større ben. Det kan derfor alligevel være en god idé at have en adapter med hjemmefra for en sikkerheds skyld.