Fra gammelt oliefyr til klimavenlig varme

Oliefyret er både en belastning for miljø og pengepung, og derfor begynder flere at se mod alternative varmekilder. Præcis hvilke varmekilder man i stedet bør investere i, når oliefyret skal skiftes, kan være forskelligt alt efter behov og budget, og derfor giver NRGi Elsalg her et overblik over de alternativer, du kan udskifte det gamle oliefyr med.

Varmepumpe (Luft-vand)

Luft til vand-varmepumpen er en af de billigere varmekilder, du kan investere i. Selve varmepumpen fungerer ved at udnytte luftens varmeenergi til at opvarme både bolig og brugsvand, og processen minder derfor om et køleskab, der også trækker varmen ud af luften. Overvejer du en luft til vand-varmepumpe er det dog vigtigt at undersøge, om dit hus er tilstrækkeligt isoleret, da du ellers vil opleve udfordringer ved at varme huset ordentligt op, eftersom fremløbstemperaturen ikke er lige så høj som ved et oliefyr.

Det koster fra 90.000 kr. at købe og installere pumpen, men til gengæld kan du spare op til 60 pct. på varmeregningen, ligesom husets energimærkning har potentiale til at stige én til to klasser på skalaen, hvis du skifter fra oliefyr.

Læs mere om energimærkningens betydning for din boligøkonomi her.

Varmepumpe (Luft-luft)


Luft til luft-varmepumpen udnytter, ligesom luft til vand varmepumpen, energien i luften udenfor, men omdanner den til varm luft, der blæses rundt i boligen. Det er derfor et miljøvenligt alternativ til oliefyret og ideelt, hvis du har et mindre hus eller et sommerhus med elvarme. Da luft til luft-varmepumpen består af to dele, en yderdel og en indedel, vil den varme luft opvarme kraftigst i det rum, som indedelen er monteret i. Dog kan den varme luft supplere husets øvrige rum, hvis dørene er åbne og derfor tillader luften at komme rundt, eller hvis man bruger et ventilationsanlæg med fordelingskanaler.


Luft til luft-varmepumpen kan dække op til 70 pct. af dit årlige varmeforbrug, men opvarmer ikke boligens brugsvand. Det er desuden værd at bemærke støjniveauet, da særligt de billigere udgaver har tendens til at støje. Du kan altid læse lydniveauet i materialet til pumpen. Og ellers kan du spørge installatøren. Luft til luft-varmepumpen relativ billig at installere og nedsætter din varmeregning med op til 60 pct. Pumpen koster fra 15.000 kr. inklusiv montering.

Det er også muligt at installeres en luft-luft varmepumpe som et mulit-splitanlæg, til opvarmning af ejendommen. Varmepumpen består af en udedel og f.eks. tre indendørsenheder. Den energi, der findes i luften, omdannes via varmepumpen til varme, som indblæses og opvarmer de rum indedelene placeres i. De tilstødende rum, som er i åbenforbindelse, antages også at få et varmetilskud fra varmepumperne. Pumpen koster fra 35.000 kr. inklusiv montering.

Masseovn


En af de billigste måder at opvarme dit hus på, er gennem masseovnen. Masseovnen kan bruges i alle hustyper, men da den er stor og vejer op til 3 tons, skal der et meget stærkt fundament til at bære den tunge varmekilde. Med en masseovn behøver du kun at fyre op en til to gange i døgnet, da konstruktionen gør, at træets energi og varme lagres i de mange sten, som ovnen er bygget op af, og derfra afgives i de kommende timer.

Selve masseovnen koster mellem 25.000 kr. og 35.000 kr., og hertil kommer selve opførelsen, hvor prisen afhænger af, hvordan din bolig er indrettet. For en almindelig husstand lander varmeregningen efterfølgende på omkring 4000 kr/årligt. For et alm parcelhus, og desuden forurener ovnen langt mindre end en almindelig brændeovn.

Pillefyr


En af grundene til at oliefyret er så udskældt, skyldes først om fremmest den store forurening, det udleder. Her er pillefyret helt modsat, da afbrændingen af træpillerne, som består af sammenpressede træspåner og savsmuld, er så komplet og effektiv, at de næsten ikke forurener. Selve fyret fungerer dog ligesom et oliefyr, og skal derfor både renses og fyldes løbende, hvis det skal fungere optimalt. Desuden er det nødvendigt at have plads til træpillerne, der fylder en del.

Det koster ca. fra 45.000 kr. at anskaffe sig et pillefyr, men til gengæld sparer du hurtigt op til 50 pct. på varmeregningen.