Energimærke: Det betyder energimærket for din boligøkonomi

En bolig med et godt energimærke rimer på en lavere varmeregning og en højere salgsværdi. Men hvad dækker energimærkningens bogstaver over, og hvor mange penge er det at spare i det lange løb med en opgradering af energimærket? Det guider byggesagkyndig og energirådgiver Bo Halm Andersen fra EBAS til her.

Beliggenhed, det rigtige antal m2 og en pris, der er til at betale. Det er tre faktorer, som ofte er afgørende, når danskerne skal købe ny bolig. Men der er en god fortjeneste at hente på både de månedlige energiudgifter og den fremtidige salgspris, hvis du inkluderer boligens energivenlighed på din tjekliste, når du kigger efter nyt hjem, råder Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent fra EBAS, der er eksperter inden for udarbejdelse af bl.a. tilstandsrapporter, energimærkning og installationsrapporter til enfamilieshuse.

- Energimærket kortlægger, hvilken energimæssig stand boligen er i, og hvor højt et energiforbrug, du kan forvente. Står du med drømmehuset, men er bange for en for stor varmeregning, fordi det f.eks. har energimærke D, er det værd at nærlæse energimærkningsrapporten. Der er typisk et besparelsespotentiale ved energirenoveringer, som får huset til at stige på energimærkeskalaen. Det kan f.eks. være, at du kan reducere energiudgifterne ved at foretage ekstra isolering eller montere nye energivinduer, forklarer han.

Et bedre energimærke får du ikke kun glæde af via en lavere varmeregningen, imens du bor i huset. Det giver også salgsprisen et nøk opad, hvis du skal flytte igen.

- Som en tommelfingerregel stiger et hus ca. 100.000 kr. i værdi for hvert trin, det forbedres på energimærkeskalaen, forklarer Bo Halm Andersen.

Overvejer du at sælge din bolig? Lær mere om husets andre vigtige rapporter her.

Energimærkningens ABC

I Danmark er det sælgers ansvar at sørge for en lovpligtig energimærkning, der placerer boligen på en skala fra A2020-G, hvor A2020 er det mest energieffektive, mens G er det mindst effektive. Jo nyere boligen er, des højere er energimærket typisk, og de fleste boliger i dag ligger på trin C-G, hvis de ikke er blevet energirenoveret eller er nyopførte.

Ifølge Energistyrelsen kan en A2020-mærket gennemsnitsbolig på 140 m2 med fjernvarme som varmekilde varmes op for 1800 kr. årligt eller 150 kr. pr. måned. Dertil kommer dog en måleafgift og kvadratmeterafgift. Til sammenligning koster et tilsvarende gennemsnitshus med energimærke G helt op til 26.000 kr. årligt at opvarme eller knap 2200 kr. pr. måned.

Her er kendetegnene og forskellene på en bolig med energimærke A2020 og et med energimærke G.

Kendetegn for huse med energimærke A2020

 • Huset skal være helt tæt
 • Vinduer og døre skal være energimærke A efter nyeste standard og vinduer må maksimal optage 22 m2 pr 100m2
 • Boligen har supplerende varmekilde i form af solvarme, varmepumpe eller et stort solcelleanlæg på f.eks. 40 m2
 • 500 mm isolering ved gulv
 • Isolering i ydervæg i alt: 410 mm
 • 500 mm isolering ved loft/tag
 • Maksimal tilladt transmissionstab/m2 (varmetab): 5- 7 %
 • Energirammen (energiforbrug): 20 kWh/m2 år

Kendetegn for huse med energimærke G

 • Huset er ikke tæt, og man vil opleve betydelige kuldebroer og trækgener
 • Ofte kun 1-lags glas (ikke termoruder)
 • Meget lidt isolering og ingen hulmursisolering samt meget lidt tagisolering
 • Huset er typisk fra før 1960. Der kan f.eks. være tale om et hus med mere end 100 år på bagen
 • Varmekilde er ofte elvarme eller oliefyr af ældre dato samt ingen supplerende varmekilde
 • Energirammen (energiforbrug): > 240 kWh/m2 år

Vil du vide mere om energimærket?

Så læs mere her