Elvarme: Læs om fordelene og ulemperne

Siden oliekrisen har det ligget til højrebenet at beskylde den udskældte varmeform for at være en af de dyreste og mest forurenende måder at varme boligen op på. Men er elvarmen stadig den store energisynder, og er der fordele at hente måske på prisen?

Lene fortæller, hvad der er op og ned i debatten om elvarme anno 2018.

Rigtig mange boligkøbere er i årenes løb blevet skræmt væk fra drømmeboligen, når de ser, at huset varmes op af el-radiatorer. De få, der ikke lader sig skræmme, lægger hurtigt en plan for at skrotte de gamle el-radiatorer til fordel for en billigere måde at varme huset op på.

Elvarmen er både er mindre effektiv, langt dyrere og mere forurenende end de fleste andre varmekilder, har det altid lydt.

Sandheden er dog, at elvarme ikke ubetinget er en dårlig løsning.

Elvarme fungerer typisk via små, smalle el-radiatorer og via måtter under gulvet som gulvvarme. Du har sikkert været i sommerhus eller en feriebolig, der blev varmet op af de små radiatorer, eller måske har du selv en ældre bolig med elvarme?

Vidste du, at du kan få nedsat afgiften på den el, der går til varme? Det kan potentielt spare dig for tusindvis af kroner

Det er nemt at installere elvarme, da der ikke kræves rørføring til radiatorer. Mange installerer selv el-radiatorer, der kan sættes direkte til en stikkontakt, men hvis der skal sættes mange radiatorer op, skal der laves en selvstændig installation, og så må elektrikeren på banen. Jeg vil altid anbefale, at man får en elektriker på sagen.

Elvarmen har en varmeeffekt i forholdet 1:1. Det vil sige, at du får samme mængde varme ud af det, som du forbruger i strøm, og dermed er forbruget 1 kWh til at skabe 1 kWh varme. Hver kWh koster rundt regnet 2 kr.

En mere effektiv form for elvarme finder man i de såkaldte varmepumper, da de bruger el for at fungere, og de er ca. 3-4 gange mere effektive end almindeligt elvarme. Dvs. at du får 3-4 kWh varme, for hver kWh du forbruger.

En luft til luft varmepumpe er en relativ simpel og billig installation, som derfor er oplagt til at assistere dine elradiatorer.

Hvis boligen er tæt, sørger varmepumpen for billigere og mere effektiv varme, og giver tilmed boligen et mærkbart bedre indeklima. Pumpen koster typisk fra 10.000 kr. og opefter + installation.

Der er også en del kritikere, der hævder, at elvarme er mere forurenende end øvrige varmekilder. Faktum er dog, at når du tænder for varmen, brænder du ikke selv noget af. Du bliver forsynet med strøm fra el-nettet og en el-leverandør. Så det er den generelle el-produktion er i Danmark, der afgør, hvor grøn elvarmen er.

Og den er ret grøn. Faktisk udgør andelen af vedvarende energi fra vind og sol 71 % i den samlede produktion, og produktionen bliver hele tiden grønnere. Så du kan altså tænde for (el)varmen med god samvittighed.

Du kan læse mere om, hvordan du får nedsat din elafgift her.

Læs mere her

Her har du fordelene og ulemperne ved almindelig elvarme:

Fordele

  • Nem og hurtigt at installere
  • Billigt at etablere
  • Varmer hurtigt op
  • Kræver næsten ingen vedligehold og ingen risiko for vandlækager
  • Fungerer godt som supplement til andre varmekilder

Ulemper

  • Ikke egnet som eneste varmekilde
  • Kræver, at huset er tæt for, at det ikke bliver dyrt
  • Lavere varmeeffekt end andre varmekilder