Drop de største strømslugere og spar over 2.000 kroner

Vi bruger strøm for at holde hjemmet funktionsdygtigt, og uanset hvor gode vi er til at slukke lyset, kommer vi ikke uden om elregningen. Alligevel er der ofte poster i hjemmet, der forbruger mere strøm, end vi reelt har behov for, og det koster på elregningen. Hos Energivenlig har vi undersøgt de største elslugere i hjemmet og udpeger tre syndere, som man nemt kan minimere forbruget på.

Mange af os har el-apparater kørende på højtryk, uden vi har reelt har behov for det. Men bruger man blot sin sunde fornuft, kan der være nemme penge at hente. Her er nogle af de største poster på hjemmets elforbrug.

Udskift den gamle pumpe

Når du skal have varmet huset op, cirkulerer varmen rundt via husets cirkulationspumpe. Er den af ældre dato, og kører den på højeste indstilling hele tiden, kan det nemt ende med et årligt forbrug på op mod 500 kWh. Det svarer til udgift på op til 1000 kr. om året.

Skifter du derimod til en ny selvregulerende cirkulationspumpe, vil den automatisk kunne indstille sig til det forbrug, der er behov for. Dermed kan forbruget falde til 115-120 kWh svarende til 250 kr. om året.

I alt giver den besparelse på ca. 750 kr. om året, hvis man udskifter pumpen. En udskiftning koster mellem 2500-4000 kr.

Plads til den halve ko

Det er skønt med rigelig plads til kolde øl og mulighed for at fryse storkøbene fra Bilka ned. Men glæden ved at have sparet penge på et godt slagtilbud, kan blive en kort fornøjelse, hvis den ekstra kummefryser eller køleskab er en ældre sag.

Mens ældre frysere og køleskabe forbruger mellem 300-600 kWh om året, eller 600-1200 kr., kan du i dag få langt mere energivenlige apparater, der blot forbruger 100-250 kWh om eller 200-500 kr. om året og dermed kan du nemt halvere elforbruget på enkelte apparater.

Står køleskabet halvtomt det meste af tiden, kan man overveje, om ikke det giver mening at bruge pengene på noget mere fornuftigt.

Vælger man at skrotte det ekstra køleskab eller fryser, kan der spares helt op til 1200 kr. om året.

Dyrt lys fra røde og grønne dioder

Rigtig mange hjem er i dag udstyret med underholdningsapparater nok til at drive en forlystelsespark. Glemmer man oven i købet at slukke helt for dem, når de ikke er i brug, løber det hurtigt op i en ekstraregning for at holde de røde og grønne dioder tændte til ingen verdens nytte. Faktisk udgør standbyforbruget op til 10 % af det samlede forbrug eller mellem 500-700 kr. om året.

Følger man alle eksemplerne, finder man ca. 2650 kr. ekstra til budgettet om året, og det er oven i købet uden det store besvær.

Eksemplerne er vejledende med udgangspunkt i apparaternes gennemsnitlige energiforbrug og med en elpris på 2 kr/kWh.